Barszcz ze szczawiem

4.5 (179 ocen)

  • 40 min

po prostu zupa szczawiowa ale u nas na lubelszczyźnie to jest barszcz

  • 40 min

Składniki:

  • kiełbasa wiejska ok 400 g
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    pół cebuli
    majeranek
    bazylia
    szczaw (dałam ze słoiczka)
    200 ml śmietany
    jajka na twardo
    koperek i natka pietruszki
    szczypta gorczycy białej
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz ze szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać 1,5 l wody, wkroić kiełbasę, marchewkę na drobne plasterki, dodać cebulę i czosnek drobno posiekane, przyprawy i gotować ok 1 min, dodać 3-4 łyżki szczawiu, zagotować i podprawić śmietaną. Podawać z jajkiem na twardo.

    Dawniej na Lubelszczyźnie podawano ten barszczyk z gotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować