Z podanej porcji wychodzą trzy sztuki. Ciasto mega wyrasta, więc foremki należy wypełnić maksymalnie do połowy. Ja swoje udekorowałam lukrem i czekoladą, ale jeśli ktoś nie chce się bawić w dekoracje to wystarczy
1 godz. 30 min
Składniki:
450 g mąki
2 jajka
250g cukru pudru
200 ml oleju
300 ml mleka
skórka z cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka kakao
Baranek i zając do koszyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem pudrem. Żółtka utrzeć i powoli wlewać olej nadal ucierając aż powstanie gęsta masa. Połączyć ją z pianą z białek. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodać do masy jajecznej i miksować dolewając mleko. Na końcu dodać skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na połowę i do jednej dodać kakao. Przełożyć ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec około 25 minut. Wystudzić i dowolnie udekorować.
Komentarze