Bananowiec

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis dostałam od mamy. Ciasto jest łatwe do przygotowania

Składniki:

  • Biszkopt: 5 łyżek mąki
    ● 5 jajek
    ● 5 łyżek cukru
    ● płaska łyżeczka proszku do piecz.
    ● łyżka octu
    Masa: 1 i 3/4 szkl. cukru pudru
    ● 25 dag masła
    ● po 2 cytrynowe i wiśniowe galaretki
    ● 1 kg bananów
    ● 3 sparzone jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy, pod koniec
    wsypujemy cukier. Ubijając,
    dodajemy żółtka wymieszane
    z octem. Wsypujemy mąkę
    i proszek, mieszamy. Pieczemy
    30 minut w 180 °C
  • 2. Masło ucieramy ze szklanką
    cukru i żółtkami. Dodajemy
    zmiksowane banany. 1 cytrynową
    galaretkę rozpuszczamy
    w szklance wody i tężejącą
    wlewamy do masy. Ucieramy
    i wylewamy na biszkopt.
    Wstawiamy do lodówki.
  • 3. Białka ubijamy z cukrem.
    Wlewamy tężejącą drugą cytrynową
    galaretkę rozpuszczoną
    w szklance wody. Zalewamy
    ciasto. Schładzamy.
    Pozostałe galaretki rozpuszczamy
    w 2 szklankach wody,
    tężejącymi zalewamy ciasto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować