Bakłażanowe bruschetty

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, kolorowe bakłażanowe bruschetty to pomysł na lekką przekąskę. Jak dla mnie to witaminowy i smakowy zawrót głowy! Tyle smaków i aromatów na jednym, małym plasterku bakłażana! Polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦2 bakłażany
    ◦1 czerwona papryka
    ◦½ czerwonej cebuli
    ◦4 suszone pomidory
    ◦6 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły
    ◦8-10 czarnych oliwek
    ◦1 łyżeczka kaparów
    ◦1 kulka mozzarelli
    ◦3 łyżki posiekanych listków bazylii
    ◦1-2 łyżeczki sosu sojowego
    ◦2 łyżki octu balsamicznego
    ◦pieprz świeżo zmielony
    ◦sól
    ◦oliwa z oliwek lub oliwa po suszonych pomidorach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Bruschetta Przekąski

Bakłażanowe bruschetty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany kroimy w plasterki o grubości ok. 1 ½ cm., solimy i odstawiamy.

    Paprykę, świeże i suszone pomidory i cebulę kroimy w kostkę, oliwki, kapary i mozzarellę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy połowę listków bazylii, sos sojowy, ocet balsamiczny i mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
    Plasterki bakłażana smarujemy oliwą i grillujemy lub podpiekamy ok. 10-15 minut.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na każdy plasterek bakłażana nakładamy po ok. 2 łyżki nadzienia i zapiekamy ok. 10-15 minut aż ser się rozpuści. Przed podaniem bakłażanowe bruschetty posypujemy pozostałą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować