Baby dutch, pieczony naleśnik z jabłkiem i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 200 stopni. Wstaw do niego żeliwną patelnię o średnicy 20 cm i nagrzewaj przez 15 minut.
Jajka wbij do miski, roztrzep ręczną trzepaczką. Do jajek wlej mleko, wymieszaj z jajkami, a następnie dodaj cukier trzcinowy, mąkę, cynamon oraz sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na mniejsze plastry. Śliwki opłucz, usuń pestki i pokrój na grube plasterki.
Wyjmij nagrzaną patelnię, dno i boki dokładnie posmaruj masłem. Na natłuszczoną patelnię wylej masę naleśnikową. Na masie ułóż kawałki jabłka i śliwki. Wstaw patelnię do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Gotowy naleśnik lekko przestudź i podawaj z cukrem pudrem.
Porady
Może dodać dowolne, ulubione owoce do pieczonego naleśnika
Komentarze