Dutch baby na słodko - pieczony naleśnik z owocami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Dutch baby, wbrew nazwie nie pochodzi z Holandii. Jest pomysłem niemieckiego kucharza mieszkającego w Stanach Zjednoczonych. Sprawdza się na słodko i na słono. Tym razem w wersji ze świeżymi owocami i serkiem waniliowym.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśnik:
    Mleko - 1/2 szklanki
    Mąka pszenna - 1/2 szklanki
    Jajko - 3 szt
    Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    Olej do nasmarowania patelni - 1 łyżeczka

    Farsz:
    Serek waniliowy - 100g
    Banan - 1 szt
    Maliny - 100g
    Morela - 4 szt
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Dutch baby na słodko - pieczony naleśnik z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dutch baby na słodko - pieczony naleśnik z owocami 1. Do zrobienia naleśnika potrzebna nam patelnia, którą można włożyć do piekarnika - moja patelnia ma 22cm.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy patelnię na kilka minut, aby również się nagrzała. Po wyjęciu smarujemy ją olejem.
    Składniki na naleśnika mieszamy (najlepiej trzepaczką) i wylewamy na patelnie.

    Naleśnika pieczemy 20 minut. Podczas pieczenia naleśnik urośnie - boki podniosą się do góry. Po wyjęciu naleśnik szybko opada, ale pozostaje kształt miseczki więc jest miejsce na farsz.
  • Dutch baby na słodko - pieczony naleśnik z owocami 2. Podpieczonego naleśnika smarujemy serkiem waniliowym i wykładamy na niego pokrojone owoce. Pieczemy jeszcze 10 minut, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Najlepiej sprawdza się gęsty serek waniliowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować