Babki marmurkowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealne babki do koszyczka i na stół na zbliżające się święta wielkanocne :)

  • 50 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    7 jajek
    2 szklanki cukru
    szklanka wody niegazowanej
    pół szklanki oleju
    2 łyżeczki p. do pieczenia
    olejek zapachowy
    bułka tarta
    2 łyżki kakao

    Polewa:
    pół kostki margaryny
    kakao
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Babki marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babki 1. Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna dodać cukier i żółtka.
    Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wlać olej wodę i olejek i wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części. wsypać do jednej części kakao. Do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanej bułką tartą wlewać białe i ciemne ciasto. Piec w temp. 180 stopni przez około 45 minut.
  • Dekorowanie babek 2. Margarynę topimy na małym ogniu dodajemy cukier puder wodę oraz kakao.Przestudzoną polewą polewamy babki. Dekorujemy posypką bądź też skórką kandyzowaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować