Babka ziemniaczana na żeberkach

4.5 (147 ocen)

  • 50 min

Jest bardzo prosta i smaczna. Doskonała na obiad zarówno na świeżo jak i odgrzewana.

  • 50 min

Składniki:

  • 1kg żeberek
    2 kg ziemniaków
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 jajka
    1/3 szklanki grysiku
    sól
    pieprz
    1 łyżka tymianku
    1 łyżeczka majeranku
    Olej
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka ziemniaczana na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka ziemniaczana na żeberkach 1. Żeberka pokroić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, natrzeć roztartym czosnkiem. Wstawić do lodówki na 30 min.
  • 2. Żeberka obsmażyć na oleju, dodać do nich 2 pokrojone w kostkę cebule i chwilę podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni, a następnie przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
  • 3. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, dodać dwa rozbełtane jajka i grysik.
  • 4. Wylać masę ziemniaczaną na żeberka. Naczynie przykryć, piec 1,5godz. w 180 stopniach. Podawać z kwaśną śmietaną i ogórkami kiszonymi lub piklami. Smacznego!!

Porady

Żeby wydobyć aromat przypraw dobrze rozetrzeć tymianek i majeranek w dłoniach. Grysiku można dodać więcej jeśli ziemniaki są wodniste. Jeśli nie mamy grysiku możemy dodać kaszkę manną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować