Babka ziemniaczana na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmiel przez maszynkę. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj ziemniaki, wymieszaj. Dodaj mąkę , proszek do pieczenia, budynie, wymieszaj. Rodzynki namocz w wodzie, obtocz w mące oraz ze skórką z pomarańczy i cytryn, dodaj do masy, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z masą ziemniaczaną. Przygotuj formę okrągła z kominkiem do babek , nasmaruj tłuszczem i posyp bułka tartą. Masę wlej do formy, piecz około 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masę można rozłożyć do 2-ch mniejszych foremek. Upieczoną babkę polać polewą czekoladową.
Komentarze