Babka z kaszy kuskus

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealna na kolację, nie wymaga pieczenia

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka kuskusu
    2 kiszone ogórki
    2 łyżki łuskanego słonecznika
    3 łyżki masła klarowanego
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki łagodnej mielonej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Dania główne

Babka z kaszy kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus zalać jedną szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 5 minut.
  • 2. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
  • 3. Ogórki pokroić w kosteczkę.
  • 4. Do kuskusu dodać około 2 i pół łyżki masła (resztę pozostawić do wysmarowania formy) i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 5. Następnie do kaszy dodać ogórki, słonecznik oraz przyprawy. Wymieszać.
  • 6. Wysmarować foremkę pozostałym masłem i przełożyć do niej przygotowaną kaszę.
  • 7. Dokładnie wyrównać wierzch łyżką, a następnie odwrócić formę dołem do góry. Kasza powinna bez problemu "wyjść" z formy.

Porady

Kształt formy jest dowolny, mogą to być także mniejsze foremki, jak np. do muffinek (należy wtedy każdą wysmarować tłuszczem).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować