Kotlety przygotowane z kaszy kuskus z dodatkiem marchewki, prażonej cebulki, ziół i przypraw to propozycja na lekki, bezmięsny obiad. Podam je dziś z sosem pieczarkowym.
Kotlety z kaszy kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Obrane marchewki kroję w drobną kostkę i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Kuskus przesypuję do miseczki i zalewam przegotowaną, gorącą wodą ok. 3 mm ponad kaszę, przykrywam miseczkę talerzykiem i odstawiam na 10 minut. Kasza powinna wchłonąć wodę. Tak przygotowaną przesypuję do większej miski, dodaję ugotowaną (odcedzoną marchewkę), zioła, cebulkę i mielony kmin. Dodaję jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek (ewentualnie ser), doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszam masę łyżką, lekko wszystko ugniatając, po czym w dłoniach formuję małe kotleciki (masa jest lekko sypka, ale po ściśnięciu w dłoniach zachowuje nadany kształt). Kotleciki smażę na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.
Komentarze