Kotlety z kaszy kuskus

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Kotlety przygotowane z kaszy kuskus z dodatkiem marchewki, prażonej cebulki, ziół i przypraw to propozycja na lekki, bezmięsny obiad. Podam je dziś z sosem pieczarkowym.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    3/4 szklanki kaszy kuskus (suchej)
    2-3 marchewki
    2-3 łyżki prażonej cebulki
    0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    ewentualnie 2-3 łyżki startego, żółtego sera
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z kaszy kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Obrane marchewki kroję w drobną kostkę i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Kuskus przesypuję do miseczki i zalewam przegotowaną, gorącą wodą ok. 3 mm ponad kaszę, przykrywam miseczkę talerzykiem i odstawiam na 10 minut. Kasza powinna wchłonąć wodę. Tak przygotowaną przesypuję do większej miski, dodaję ugotowaną (odcedzoną marchewkę), zioła, cebulkę i mielony kmin. Dodaję jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek (ewentualnie ser), doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszam masę łyżką, lekko wszystko ugniatając, po czym w dłoniach formuję małe kotleciki (masa jest lekko sypka, ale po ściśnięciu w dłoniach zachowuje nadany kształt). Kotleciki smażę na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować