Babka twarogowa

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo smaczne pulchne ciacho, lekko wilgotne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    200 g cukru
    200 g oleju
    400 g twarogu półtłustego
    3 żółtka
    1 jajko
    2/3 szklanki mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    15 g proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka kwasku cutrynowego

    Lukier:
    12 łyżek cukru
    6 łyżek wody
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka twarogowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bab 1. Żółtka, jajko i olej utrzeć na emulsję. Dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę i dokładnie wymieszać. Wlać mleko - wymieszać, dorzucić ser i dokładnie całość utrzeć. Wsypać budyń i kwasek, ponownie zamieszać. Na końcu dodać mąkę i utrzeć na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do blaszki
    (39 x 24) wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować. Piec 40 min (180 - 200 st. C).
  • 2. Cukier z wodą doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 min. Lekko ostudzić.
  • bab 3. Upieczoną babkę lekko ostudzić, ponakłówać wykałaczką na całej powierzchni. Oblać jeszcze trochę ciepłym syropem.
  • bab 4. Ciasto odstawić do zestalenia się lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować