Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g oleju
400 g twarogu półtłustego
3 żółtka
1 jajko
2/3 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
15 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kwasku cutrynowego
Babka twarogowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka, jajko i olej utrzeć na emulsję. Dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę i dokładnie wymieszać. Wlać mleko - wymieszać, dorzucić ser i dokładnie całość utrzeć. Wsypać budyń i kwasek, ponownie zamieszać. Na końcu dodać mąkę i utrzeć na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do blaszki
(39 x 24) wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować. Piec 40 min (180 - 200 st. C).
2.Cukier z wodą doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 min. Lekko ostudzić.
3.Upieczoną babkę lekko ostudzić, ponakłówać wykałaczką na całej powierzchni. Oblać jeszcze trochę ciepłym syropem.
Komentarze