• Babka marmurkowa

    Dodane przez: Goszka

  • Królowa wielkanocnych wypieków - babka marmurkowa zwana też łaciatą.

  • Składniki

    - 250 g masła
    - 250 g cukru pudru
    - 250 g mąki
    - 5 jajek
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 łyżki kakao
    - kilka kropli olejku pomarańczowego

  • Sposób przygotowania

    1.
    Babka marmurkowa - krok 1

    - Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. - Ucierać aż masa zrobi się biała i puszysta. - Dodać mąkę przesianą z proszkiem, przemieszać. - Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty. - Wymieszać na gładką masę, dodać olejek pomarańczowy. - Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę. - Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta. - Przemieszać delikatnie obie masy łyżką. - Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. - Sprawdzić patyczkiem, jeśli mokry to jeszcze dopiec 10 minut. - Dekorować według uznania. U mnie lukier i groszki czekoladowe.

  • Rady

    Ja piekę babkę tydzień przed świętami i zamrażam, aby uprościć sobie życie, bo i tak jest dużo pracy. Jest jeszcze lepsza w smaku.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, Wielkanoc, babka marmurkowa, babka łaciata
  • 4 komentarze

    • Konto nieaktywne
      2013-04-04T12:59:39+02:00 Konto nieaktywne
      piekę podobną, wygląda pięknie i tak samo wygląda:))
    • Goszka
      2013-04-04T14:44:00+02:00 Goszka
      To bardzo popularny przepis na babkę marmurkową, który zawsze wychodzi.
    • Konto nieaktywne
      2013-04-04T15:04:14+02:00 Konto nieaktywne
      Zgadzam się z Tobą:)
    • Konto nieaktywne
      2013-09-17T10:22:24+02:00 Konto nieaktywne
      mniam mniam -mogę się poczęstować? ta babeczka wyglada tak apetycznie!!!!

Dodane przez: Goszka

Goszka 366

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-28T23:04:24+01:00

1248 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »