40 dag mąki,
30 dag cukru,
6 jaj,
20 dag masła lub margaryny,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 ml mleka,
100 ml mocnej kawy,
2 łyżeczki kakao,
10 dag orzechów laskowych,
polewa czekoladowa
Babka kawowo - karmelowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 5 dag cukru i odrobiny wody zrobić karmel, rozprowadzić go mlekiem i przestudzić. Białka 3 jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Masło lub margarynę utrzeć z 25 dag cukru, ucierając wbijać po jednym jajku, dodać 3 żółtka. Wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Połowę powstałego ciasta wymieszać z karmelowym mlekiem, resztę z kawą i kakao. Do każdego rodzaju ciasta dodać 1/2 piany z białek. Do ciasta kawowego dodać orzechy ( kilka zostawić do dekoracji). Dwa rodzaje ciasta umieścić w formie jeden na drugim. W kilku miejscach wbić widelec, kilkakrotnie okręcić. Piec w temperaturze 175 stopni przez 60 min. Babkę udekorować polewą i pokrojonymi orzechami.
Komentarze