Babka karmelowo - orzechowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedna z moich ulubionych, słodka, wilgotna, karmelowo - orzechowa...a jak się piecze to czuć na pół okolicy. Sprawdzony przepis!

  • 60 min

Składniki:

  • 3/4 puszki masy krówkowej o smaku orzechowym
    1, 5 szkl. mąki tortowej
    5 jaj
    1/4 szkl. cukru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl. oleju słonecznikowego
    1 łyżka płatków migdałowych
    1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych

    polewa:

    1 czubata łyżka masy krówkowej orzechowej
    3 łyżki śmietanki 30 %
    posiekane orzeszki ziemne


    dodatkowo po 1 łyżce płatków migdałowych i orzeszków ziemnych
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka karmelowo - orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku, ucierać do białości.
    Ciągle miksując dodawać po łyżce masy orzechowej, dobrze ją rozetrzeć.
    Przesiać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać.
    Ponownie włączyć mikser, wlać olej, dodać migdały i orzeszki i dokładnie wmiksować.
    Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.
    Piec ok. godziny w temp. 180 st.C do suchego patyczka. Wyjąć z formy, ostudzić i polać polewą.
  • 2. Polewa:

    W garnku zagotować wodę, postawić miseczkę metalową. Do miseczki włożyć łyżkę masy krówkowej, dodać śmietankę i dokładnie rozpuścić, dodać orzeszki, wymieszać. Polać babkę.

    Na suchej patelni uprażyć orzeszki i migdały, oprószyć solą. Udekorować babkę.

Porady

Po 30 minutach pieczenia, jeśli patyczek jest bardzo kleisty, można zmniejszyć temp. do 160 st. aby nie przesuszyć babki z zewnątrz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować