Babka orzechowa

  • wyświetlono: 2082 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Babka jest pyszna, puszysta i mocno orzechowa!

miniaturka 3
  • 75min

Składniki

- 200g mąki pszennej
- 200g zmielonych orzechów laskowych
- 200g cukru
- 200g margaryny
- 4 jajka
- cukier waniliowy (16g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki likieru orzechowego
- 10 łyżek mleka
- czekolada nugatowa (100g)
- margaryny na posmarowania formy
- bułka tarta

Sposób przygotowania przepisu:

Babka orzechowa

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wsypujemy orzechy i stopniowo dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy likier orzechowy oraz 5 łyżek mleka i miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia składników.
  • 2. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy z 5 łyżkami mleka. Gotową polewą dekorujemy babkę.

Porady

Zamiast polewy czekoladowej babkę możemy udekorować cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieBabka wielkanocna

Komentarze

Podobne przepisy

Babka czekoladowo-orzechowa

Dodane przez: akrobatka22

Babka czekoladowo-orzechowa

Jedno z moich pierwszych, samodzielnych...

Babka orzechowo - miodowa

Dodane przez: juchab

Babka orzechowo - miodowa

Babka pachnąca miodem i cynamone,...

Babka piaskowo-orzechowa

Dodane przez: LucyG

Babka piaskowo-orzechowa

Klasyczna babka prosta i gwarancja...

Babka kawowo- orzechowa

Dodane przez: KatarzynaJ

Babka kawowo- orzechowa

Ciasto na każdą okazję. Babka szybka...

Babka orzechowo – cynamonowa z czekoladą

Dodane przez: juchab

Babka orzechowo – cynamonowa z czekoladą

Pyszna mięciutka, wilgotna i mocno...

image-20a28h3

Dodane przez: beniawojt

Babka ananasowo- orzechowa

Uwielbiam takie świeże,wilgotne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE