Babka jabłkowa

4.98 (173 ocen)

  • 60 min

Kolejny przepis znaleziony w starym zeszycie mamy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki pszennej
    12 dag masła
    12 dag cukru
    3 jajka
    3 łyżki mleka
    1 łyżeczkę proszku do pieczenia
    40 dag jabłek

    Lukier:
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 szk. cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.98 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Babki Desery

Babka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy. Następnie wlać mleko i dalej ucierać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na cieście ułożyć obrane i pokrojone w grubsze plastry jabłka. Piec w 180 stopniach ok 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować