Babka drożdżowa na białkach

0 (0 ocen)

Babka jest bardzo puszysta, a jej smak wzbogaca dodatek przyprawy do piernika.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    4 łyżki mąki kukurydzianej
    100g stopionego i wystudzonego masła lub margaryny
    280 g cukru
    7 białek
    1 szklanka ciepłego mleka
    50 g drożdży świeżych
    2 łyżki przyprawy do piernika
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka drożdżowa na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka drożdżowa na białkach 1. Do miski wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę cukru - wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Babka drożdżowa na białkach 2. Białka ubić ze szczyptą soli - dodać do rozczynu i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i całość wymieszać. Odłożyć na około 30 min, by ciasto urosło.
  • Babka drożdżowa na białkach 3. Ciasto przełożyć do blachy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia (można go dodatkowo natłuścić olejem). Pozostawić jeszcze na około 15 min.
  • Babka drożdżowa na białkach 4. Piec około 30 min (200 st. C).

Porady

Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą kakaową. Babka świetnie smakuje posmarowana masłem, dżemem lub powidłami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka kukurydziana Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować