Babka drożdżowa na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę cukru - wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Białka ubić ze szczyptą soli - dodać do rozczynu i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i całość wymieszać. Odłożyć na około 30 min, by ciasto urosło.
3.Ciasto przełożyć do blachy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia (można go dodatkowo natłuścić olejem). Pozostawić jeszcze na około 15 min.
4.Piec około 30 min (200 st. C).
Porady
Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą kakaową.
Babka świetnie smakuje posmarowana masłem, dżemem lub powidłami.
Komentarze