ARONIA Z JABŁKIEM I GRUSZKĄ

4.49 (175 ocen)

TAK PRZYGOTOWANA ARONIA JEST DOSKONAŁYM DODATKIEM M.IN. DO MIĘSA, PIECZYWA, KREMÓW I DESERÓW.

Składniki:

  • 1 kg. aroni
    1/2 kg. gruszek
    1 kg. winnych jabłek
    sok z jednej cytryny
    1/2 kg. cukru
    1 szkl. wody
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Aronia z jabłkiem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce aronii oczyścić, zalać wrzątkiem i zostawić na 1 godz. Z cukru i wody przygotować syrop, dodać pokrojone w kosteczkę gruszki i po chwili - pokrojone w plasterki jabłka. Zagotować. Gdy owoce nabiorą szklistego wyglądu, dodać odsączone owoce aronii. Po ok. 10 min. odstawić na kilkanaście godzin ( najlepiej na noc ). Następnie ponownie smażyć tak długo aż jabłka i gruszki się rozgotują ( można utrzeć owoce tłuczkiem do ziemniaków ). Pod koniec dodać sok z cytryny, wymieszać i przekładać do słoików. Można za pasteryzować przez ok. 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować