Arbuzowiec

  • wyświetlono: 202 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Arbuz jeden z moich ulubionych owoców - w tym cieście smakuje rewelacyjnie :)

IMG_9676
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT CIEMNY:

6 jajek
1 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

ŚMIETANA:

500ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny
1/5 szkl gorącej wody
cukier puder do smaku

MASA ARBUZOWA:

1kg arbuza
3 galaretki truskawkowe

BISZKOPT BIAŁY Z MAKIEM:

4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku

GALARETKA:

2 galaretki wiśniowe
400 ml gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Arbuzowiec

  • 1. WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm

    BISZKOPT CIEMNY
    Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać.
    Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180*

    ŚMIETANA:
    Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier waniliowy, cukier puder do smaku, na końcu żelatynę rozpuszczona w wodzie.

    MASA ARBUZOWA:
    Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondelka. Gotować około 15 min.
    dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić aby delikatnie ostygło po czym zblendować.

    BISZKOPT BIAŁY Z MAKIEM:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany stopniowo dodawać cukier, a następnie wlać ocet. Do piany dodać mąki, delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180*

    biszkopt ciemny - śmietana - mus arbuzowy - ciasto jasne - galaretka

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

arbuzowiec

Komentarze

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.