Arbuzowiec

  • wyświetlono: 29206 |
  • dodany do książki kucharskiej: 162 |
  • polecenia: 3

Przepyszne, zaskakujące, ładnie prezentujące się ciasto z arbuzowym musem i truskawkami.

14956600_1244766772250735_923036996737402594_n
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Składniki na blachę 20 cm x 30 cm:

BISZKOPT KAKAOWY:

4 jajka
1 szklanka* cukru
1 szklanka mąki - 2łyżki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOPT BIAŁY Z MAKIEM:

4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku

MASA ARBUZOWA:

ok. 1/2 kg miąższu z arbuza
1 galaretka arbuzowa (lub truskawkowa)

DODATKOWO:

250 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy (10g)
1 łyżka żelatyny + 50 ml zimnego mleka
250 g truskawek
1 galaretka truskawkowa WINIARY

*szklanka o pojemności 250 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Arbuzowiec

  • 1. BISZKOPT KAKAOWY:
    Jajka ubić z cukrem do białości. Ze szklanki mąki odjąć 2 łyżki i w to miejsce dodać 2 łyżki kakao, wymieszać. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć
    dowolnym, ulubionym ponczem ( u mnie woda + odrobina cukru + sok z pomarańczy lub cytryny).
  • 2. BISZKOPT BIAŁY Z MAKIEM:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany stopniowo dodawać cukier, a następnie wlać strużką ocet. Do piany przesiać wymieszane ze sobą mąki, delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 160-170 stopniach.
  • 3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym (można dodatkowo posłodzić cukrem pudrem).
    Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimnym mlekiem. Gdy napęcznieje, podgrzewać (nie gotować!), aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wystudzić i jeszcze płynną zmiksować z ubitą kremówką.
    Lekko tężejącą masę rozsmarować na kakaowym biszkopcie.
  • 4. MASA ARBUZOWA:
    Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 10-15 minut. Zdjąć z ognia, do gorącego wsypać suchą galaretkę arbuzową, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową rozsmarować na masie śmietanowej.
    Przykryć białym biszkoptem z makiem. Docisnąć. Biszkopt z makiem można również nasączyć, ale nie jest to konieczne.
  • 5. Na wierzchu ciasta poukładać pokrojone w plastry truskawki i zalać galaretką truskawkową.
    Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
PP_08-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

puszyste racuszki bez drożdży

Dodane przez: katrinaM24

Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży

Wyrośnięte racuchy z jabłkami bez...

Kokosanki czekoladowe.

Dodane przez: grzesiek

Kokosanki czekoladowe

W moim domu kokosanki jemy zaraz...

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Dodane przez: Bo-Bożena

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Bardzo znana ,często spotykana...

Tort bezowy

Dodane przez: wronulka1

Tort bezowy z malinami i mascarpone

Rozkosz dla podniebienia.

image-061sa16

Dodane przez: JulkaTomeczek

Jabłecznik z kruszonką

Szarlotka z kruszonką, czyli pyszny...

Biszkopt z masą budyniową

Dodane przez: juchab

Biszkopt z masą budyniową

szybkie i pyszne

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE