A’la pleśniak jeżynowo-brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

Idealne ciasto do porannej kawy :)

Składniki:

  • CIASTO:
    3,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    25 dag margaryny
    szczypta soli
    4 żółtka
    ewentualnie łyżka kwaśnej śmietany – gdyby składniki nie chciały się połączyć
    PIANA:
    4 białka
    1/3 szklanki cukru
    kisiel morelowy
    DO PRZEŁOŻENIA:
    Słoiczek dżemu z leśnych jeżyn – u mnie domowy, z owoców przetartych przez sitko
    3 duże brzoskwinie „Ufo”
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Beza Dżemy

A’la pleśniak jeżynowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zagniecione ciasto 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i szczyptę soli, wymieszać i posiekać z zimną margaryną.
    Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
    Gdyby składniki nie chciały się połączyć, dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
    Ciasto zawinąć w folię i schodzić w lodówce przez 30 minut.
  • rozłożone kawałki brzoskwini 2. Brzoskwinie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kawałki.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
    Foremkę o wymiarach 23x29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Dno wykleić schłodzonym ciastem.
    Na cieście rozsmarować dżem jeżynowy.
    Na dżemie rozłożyć kawałki brzoskwiń.
  • Na wierzchu rozłożyć pianę 3. Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając miksowania partiami dodać cukier.
    Na koniec domieszać proszek kisielowy.
    Pianę rozłożyć na powierzchni ciasta, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jeżyny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować