Konfitura jeżynowo-borówkowa

4.5 (167 ocen)

  • 35 min

Uwielbiam zapach lasu i konfitury jeżynowo-borówkowej zamkniętej w słoiczkach, to namiastka lata zimą...pyszna!

  • 35 min

Składniki:

  • 25 dag jeżyn
    25 dag borówki amerykańskiej
    1/2 kg cukru żelującego trzcinowego
    1/2 cytryny
    1 laska wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Konfitura jeżynowo-borówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny z borówką płuczemy, wsypujemy do rondla ,dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, oraz wydrążone ziarenka z wanilii, doprowadzamy do wrzenia,następnie wsypujemy cukier trzcinowy żelujący, gotujemy mieszając 4-5 minut,gotową konfiturę rozlewamy do czystych wyparzonych słoiczków, zakręcamy , okręcamy w gruby koc, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Idealna do gofrów, ciast, naleśników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.47 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

kostka

To może cię zainteresować