Barszcz wigilijny, czyli zależnie od upodobań, barszcz czerwony podane z uszkami z grzybami i zupa grzybowa to tradycyjne potrawy wigilijne podawane na wieczerzę jako pierwsze. Można przygotować je z różnymi dodatkami, bardziej lub mniej kremowe, jeśli chodzi o konsystencję, poeksperymentować z przyprawami. Co ważne dodatki jak wigilijne uszka możemy przygotować wcześniej. Przygotowaliśmy dla Was także wariacje na temat tych klasycznych potraw – barszcz ze śliwkami jeszcze bardziej wprowadzi świąteczny nastrój, a klasyczny barszcz grzybowy warto podać jako krem z puree zamiast makaronu.

A dla tych, którzy lubią nowe smaki, mamy pomysły cieawe potrawy otwierające wspólną kolację – zupę rybną na dwa sposoby oraz zupę migdałową – tradycyjną śląską potrawę. Może te przepisy zachęcą Was do kuchennych zabaw?

Zobacz przepisy użytkowników na barszcz wigilijny:

Barszcz czerwony:


Barszcz grzybowy:


Spróbuj też:

Zobacz inne przepisy na potrawy wigilijne