Barszcz ze śliwkami (Kujawy)

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wyjątkowy barszcz z pieczonych buraków do pasztecików i tym podobnych wytrawnych wypieków.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - buraki czerwone: 700 gramów
    - śliwki suszone: 100 gramów
    - sok z buraków: 1 szklanka
    - sok z jabłek (niezbyt słodki): 1 szklanka
    - miód: 2 łyżki
    - goździki: 5 sztuk
    - skórka otarta z cytryny: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz ze śliwkami (kujawy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy, odcinamy korzonki, osuszamy i każdego z osobna owijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C, aż będą miękkie. Zostawiamy do ostygnięcia i rękami ściągamy skórkę, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Śliwki namaczamy w 2 szkl. przegotowanej wody. Dodajemy goździki, skórkę otartą z cytryny i gotujemy chwilę.
  • 3. Buraki zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy na małym ogniu ok. 7-10 minut. Przecedzamy wywar, przyprawiamy, dodajemy miód, przecedzony wywar śliwkowy, sok buraczany i jabłkowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować