Występuje też pod nazwą peynir ezmesi. Jest to biały ser z dodatkiem orzechów, czosnku oraz przypraw. Wersji jest wiele dlatego każdy może stworzyć swoją ulubioną :)
Dla 2 osób
Składniki:
- 300 g tureckiego beyaz peynir lub polskiego białego twarogu (polecam na pół z fetą)
- 3 - 4 ząbki czosnku
- orzechy: pistacje, orzechy włoskie (pół szklanki)
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki pul biber
- pieprz
inne dodatki (do wyboru):
- 1 korniszon
- 1 mały świeży ogórek
- pół papryki pieczonej, obranej ze skóry
- 1 mały pomidor
- szczypiorek
- cebulka
- czarnuszka
- bazylia
- tymianek
- łyżka koncentratu paprykowego lub pomidorowego
Gi̇ri̇t ezmesi̇ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do większej miski wrzucamy biały ser i go rozdrabniany. Można dodać odrobinę śmietanki jeżeli jest zbyt suchy.
2.Czosnek trzemy, a orzeszki kruszymy na mniejsze kawałki (można to zrobić za pomocą młynka do kawy)
3.Zalewamy oliwą, dodajemy przyprawy i mieszamy. Mamy standardową wersję girit ezmesi
4.Wersja "czerwona" z pomidorem i ogórkiem dobrze będzie się komponować z bazylią, tymiankiem i czarnuszką. Do wersji "zielonej" czyli z ogórkami najlepiej pasować będzie cebulka i szczypiorek.
Komentarze