Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami

4.99 (196 ocen)

Bułeczki są wyborne, krem dosłownie rozpływa się w ustach... Pasują zarówno na deser jak i na śniadanie. Dzieci się nimi zajadają:)

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki pszennej,
    szkl. mleka,
    jajko,
    4 łyżki cukru pudru,
    25g świeżych drożdży,
    75g masła,
    szczypta soli.

    Krem:
    150ml śmietany 12%,
    1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
    laska wanilii,
    2 łyżki cukru pudru,
    jajko,
    2 łyżki czerwonych porzeczek.
Wystaw ocenę:

4.99 (196 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Krem Krem waniliowy

Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe bułeczki z porzeczkami 1. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder. Wbić jajko i wlać stopione, przestudzone masło. Na koniec dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30min do wyrośnięcia.
  • surowe bułeczki z porzeczkami2 2. Śmietanę wymieszać z mąką, cukrem i nasionami z laski wanilii. Gotować 3 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać rozkłócone jajko i , mieszając, gotować kolejną minutę.
  • surowe bułeczki z porzeczkami 3. Ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki ciasta, formować bułeczki, lekko spłaszczać, nakładać po łyżce kremu oraz po 5-7 sztuk porzeczek.
  • surowe bułeczki z porzeczkami4 4. Zlepiać tak jak pączki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30min, by bułeczki nieco podrosły. Piec ok. 8 min w temp. 225st. Ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować