Kokosowy biszkopt z kremem waniliowym i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt ( najlepiej dzień wcześniej lub chociaż kilka godzin). Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka, mąki przesiane oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy. Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy. Przygotowujemy brytfannę 25x30. Smarujemy delikatnie olejem.Wlewamy biszkopt i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez ok. 35 min.
2.Następnie przygotowujemy krem wg. wskazań na opakowaniu, dodajemy serek, masło i dokładnie miksujemy.
3.Biszkopt dzielimy na dwie części, obydwie namaczamy wodą z cytryną.
Na pierwszą warstwę nakładamy dżem, kolejno kroimy brzoskwinie w drobne paski i układamy na warstwie dżemu.
4.Na warstwę brzoskwiń nakładamy 3/4 kremy waniliowego. Nakładamy drugą część biszkoptu i delikatnie dociskamy.
5.Następnie nakładamy resztę kremu. Na rozgrzanej patelni smażymy kokos do lekko brązowego koloru. Posypujemy całość ciasta.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Komentarze