Pomidorowa to bardzo popularna zupa na naszych stołach. Można ją podawać na różne sposoby. Moja jest z kawałkami pomidorów i kluskami z płatków jęczmiennych z nutą bazylii.
1 godz. 30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
porcja rosołowa z indyka ok. 500 g
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
łyżeczka soli
500 ml słoik krojonych pomidorów ( mój własnej roboty ) może być puszka pomidorów
łyżka cukru
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
200 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
jajko
łyżka bazylii
szczypta soli
2 łyżki śmietany 18 %
listki bazylii do dekoracji
Pomidorowa z kawałkami pomidorów i kładzionymi kluskami jęczmiennymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z indyka umyć, wstawić do garnka. Nalać wody ok. 2 l. Jak mięso zacznie się gotować, to dodać obraną włoszczyznę, ziarna pieprzu, sól. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
Płatki jęczmienne zalać wrzątkiem i pozostawić na 20 min. Jak woda cała się wchłonie, to dodać jajko, bazylię i szczyptę soli. Dobrze wymieszać.
Wywar przecedzić i dodać słoik pomidorów z zalewą. Gotować. Dodać cukier, pieprz i sól do smaku.
Małą łyżeczką nabierać porcje płatków i prowadzić po ścianie naczynia, a następnie zsuwać do zupy. Gotować na wolnym ogniu.
Na koniec dodać zahartowaną śmietanę. Smacznego.
Komentarze