Gulasz z indyka z kluskami kładzionymi

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Do dania tego wystarczy jeszcze np. kilka ugotowanych różyczek brokułu i mamy pełnowymiarowe danie obiadowe. Polecam. Szybko i smacznie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mięsa z uda indyka na gulasz
    3 białe cebule
    1 czerwona cebula
    olej rzepakowy do smażenia
    2 duże łyżki domowej jarzynki
    1/2 łyżeczki czosnku kolorowego
    łyżka czubricy czerwonej
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    2 jajka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    łyżka oleju rzepakowego
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Gulasz

Gulasz z indyka z kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego. Obsmażyć pokrojone w grubą kostkę mięso. Dodać cebulę. Przykryć i dusić na małym ogniu. Dodać jarzynkę, czubricę, czosnek i nalać szklankę ciepłej wody. Cały czas dusić ( na mały ogniu ) pod przykryciem i od czasu do czasu pomieszać. Po ok. 40 min dodać jeszcze świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku.
    W kubku roztrzepać jajka. Dodać mąkę i dobrze wyrobić łyżką.
    Dodać jeszcze łyżkę oleju rzepakowego, żeby łatwiej było robić kluski. Na gotująca się w garnku osoloną wodę kłaść kluski tzn. na brzegu kubka, przy pomocy łyżki oddzielać małe kawałki ciasta i kłaść na wodę. Gotować, aż kluski wypłyną. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, albo odcedzić na sicie.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować