Gulasz z indyka z kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego. Obsmażyć pokrojone w grubą kostkę mięso. Dodać cebulę. Przykryć i dusić na małym ogniu. Dodać jarzynkę, czubricę, czosnek i nalać szklankę ciepłej wody. Cały czas dusić ( na mały ogniu ) pod przykryciem i od czasu do czasu pomieszać. Po ok. 40 min dodać jeszcze świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku.
W kubku roztrzepać jajka. Dodać mąkę i dobrze wyrobić łyżką.
Dodać jeszcze łyżkę oleju rzepakowego, żeby łatwiej było robić kluski. Na gotująca się w garnku osoloną wodę kłaść kluski tzn. na brzegu kubka, przy pomocy łyżki oddzielać małe kawałki ciasta i kłaść na wodę. Gotować, aż kluski wypłyną. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, albo odcedzić na sicie.
Smacznego.
Komentarze