Placki z gotowanych ziemniaków

4.5 (145 ocen)

Nawet kuchnia dietetyczna może być smaczna. W tej wersji placki są pieczone na suchej patelni. Ciekawym dodatkiem smakowym są zioła - koperek oraz mięta.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    po 1/2 pęczka koperku i mięty
    3 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    100 g masła
    3 łyżki śmietany 12%
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z gotowanych ziemniaków 1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Ciepłe pognieść z masłem. Całkowicie wystudzić. Dodać jajka, śmietanę, posiekaną zieleninę i pieprz ziołowy. Wymieszać. Wsypać mąkę - wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku.
  • Placki z gotowanych ziemniaków 2. Patelnię rozgrzać (sucha - bez dodatku tłuszczu). Nałożyć porcje przygotowanej masy (niezbyt grube placki).
  • Placki z gotowanych ziemniaków 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 16 placków (pieczone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm). Placki smakują na ciepło (np. z sosem pomidorowym lub z samą surówką, sałatką, ewentualnie gulaszem warzywno - mięsnym) oraz na zimno (np. z sosem czosnkowym).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować