Placki z gotowanych ziemniaków

4.49 (150 ocen)

  • 60 min

Takie placuszki często robiła mi mama

  • 60 min

Składniki:

  • 7-10 ziemniaków
    1 jajko
    1-2 łyżki mleka
    sól
    pieprz
    1 łyżka mąki
    mąka do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować(równie dobrze mogą być z poprzedniego dnia), bardzo dokładnie pognieść(można praską) i odstawić do ostygnięcia. Dodać jajko, mąkę, mleko, doprawić solą i nieco większą ilością pieprzu. Dokładnie wymieszać(polecam wykorzystać dłonie!).
  • 2. Z wyrobionej masy formować placki podobnie jak kotlety mielone, panierować w mące.
  • 3. Uformowane placki smażyć na rozgrzanym oleju na mniej lub bardziej złoty kolor.

Porady

Placki można podawać jako samodzielne danie bezmięsne np. z sosem grzybowym, lub jako dodatek do drugiego dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować