Placki z gotowanych ziemniaków i kapusty

4.48 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Szybkie, tanie i pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem włoskiej kapusty. Polane sosem czosnkowym będą idealnym daniem obiadowym, lub dodatkiem do drugiego dania. Do przygotowania placków można użyć ziemniaków z ostatniego obiadu.

  • 50 min

Składniki:

  • ½ kg kapusty włoskiej
    1 kg ziemniaków
    2 jajka
    ½ - 1 szkl mąki pszennej
    Sól, pieprz
    2 łyżki serka śmietankowego
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1 łyżeczka wegety
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki z gotowanych ziemniaków i kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę włoską drobno posiekać i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Ziemniaki obrać, również ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Kapustę i ziemniaki odcedzić z wody. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, włożyć razem z kapustą do miski. Dodać przyprawy, serek oraz wbić jajka. Dokładnie wymieszać i dodać mąkę (najpierw połowę, wymieszać i sprawdzić jaka będzie masa – wszystko zależy od ziemniaków). Olej rozgrzać na patelni, porcjami smażyć placki z obu stron na rumiano. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podawać na ciepło z sosem czosnkowym i ulubioną sałatką.

Porady

Składniki podane na ok. 20 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować