Dżem z truskawek i rabarbaru

4.5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Słodko-kwaśny dżem z nutą melisy. Polecam

  • 40 min

Składniki:

  • 1700 gr. świeżych truskawek
    300 gr. obranego i pokrojonego rabarbaru
    2 łyżki posiekanej melisy cytrynowej
    2 op. konfitur fix
    400 gr. cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Dżem z truskawek i rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki obrać ze szypułek, dokładnie umyć i osuszyć. Truskawki wraz z rabarbarem, i melisą włożyć do dużego (ok. 4-5 litrowego) garnka. Wsypać zawartość obu konfitur fixów i cukier. Wszystko dobrze wymieszać i doprowadzić na średnim ogniu bez przykrycia do wrzenia, co chwilę mieszając. Gotować 3 minuty, co chwilę mieszając.
  • 2. Słoiki dokładnie umyć, wypłukać i osuszyć. Gorącym dżemem napełniać słoiki, dobrze zakręcić i odstawić do całkowitego wystudzenia do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Melisa cytrynowa Rabarbar Truskawki

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować