Dżem z rabarbaru i truskawek

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Trochę pysznego lata zamkniętego w słoiku. Pyszny na śniadanie i idealny do naleśników.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
    0,7 kg truskawek
    1 i 1/2 cytryny
    ok 0,7 kg cukru
    niepełna szklanka wody

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z rabarbaru i truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowy dżem 1. Rabarbar myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy, kroimy w plastry, wkładamy do garnka. Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki dodajemy do truskawek. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 30 min. żeby puściły sok.
    W tym czasie słoiki wyparzamy i dobrze wycieramy.
    Do owoców dolewamy niepełną szklankę wody, gotujemy na małym ogniu, często mieszając aby nam się nie przypaliło. Gotujemy do czasu aż owoce nam się rozpadną i wszystko dobrze zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy. Gorący dżem wkładamy do słoiczków, dobrze zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pasteryzujemy ok 15 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować