Tradycyjne portugalskie danie, które jest idealną wymówką by wykorzystać stary chleb.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Stary chleb (6 kromek) lub bułka (2)
Bulion warzywny
Krewetki (ok. 15 sztuk)
Jajka (2)
Czosnek (8 ząbków)
Kolendra/Bazylia/Pietruszka (w zależności od upodobania)
Oliwa z oliwek
Acorda - portugalskie danie z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotuj bulion warzywny, gdy się zagotuje dodaj obrane krewetki i gotuj aż się zaróżowią (ok.5 minut) poczym wyłów je i odłóż na bok.
2. W osobnym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj czosnek pokrojony w plasterki i garść kolendry, bazylii lub pietruszki. Podsmaż wszystko razem przez chwilę, ale nie pozwól by czosnek zbrązowiał.
3. Dodaj chleb lub bułki (jeśli nie są zbyt twarde pokrój w mniejsze kawałki) i zacznij stopniowo dodawać bulionu po krewetkach. Dodawaj go do momentu aż chleb całkowicie nasiąknie i zacznij mieszać. W razie potrzeby dodaj więcej buliony, ale konsystencja nie powinna być zbyt płynna. Gotuj jeszcze przez chwilę,
4. W osobnym garnku zagotuj wodę i przygotuj jajko w koszulce.
5. Przełóż chleb, krewetki i jajko do miski.
Gotowe!
Porady
Danie może być bezglutenowe jeśli użyjesz odpowiedniego chleba.
Komentarze