Acorda - portugalskie danie z krewetkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tradycyjne portugalskie danie, które jest idealną wymówką by wykorzystać stary chleb.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Stary chleb (6 kromek) lub bułka (2)
    Bulion warzywny
    Krewetki (ok. 15 sztuk)
    Jajka (2)
    Czosnek (8 ząbków)
    Kolendra/Bazylia/Pietruszka (w zależności od upodobania)
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Acorda - portugalskie danie z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotuj bulion warzywny, gdy się zagotuje dodaj obrane krewetki i gotuj aż się zaróżowią (ok.5 minut) poczym wyłów je i odłóż na bok.
    2. W osobnym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj czosnek pokrojony w plasterki i garść kolendry, bazylii lub pietruszki. Podsmaż wszystko razem przez chwilę, ale nie pozwól by czosnek zbrązowiał.
    3. Dodaj chleb lub bułki (jeśli nie są zbyt twarde pokrój w mniejsze kawałki) i zacznij stopniowo dodawać bulionu po krewetkach. Dodawaj go do momentu aż chleb całkowicie nasiąknie i zacznij mieszać. W razie potrzeby dodaj więcej buliony, ale konsystencja nie powinna być zbyt płynna. Gotuj jeszcze przez chwilę,
    4. W osobnym garnku zagotuj wodę i przygotuj jajko w koszulce.
    5. Przełóż chleb, krewetki i jajko do miski.
    Gotowe!

Porady

Danie może być bezglutenowe jeśli użyjesz odpowiedniego chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerstwy chleb Jajka Krewetki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Portugalska Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować