Pasztet wykwintny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso obsmażamy na smalcu, dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, solimy, następnie dusimy przez 1,5h na wolnym ogniu. Po godzinie duszenia dodajemy marchewki, pietruszki i pokrojony w cząstki seler. Miękkie mięso studzimy. W między czasie na smalcu szklimy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.
Przestudzone mięso obieramy z kości, następnie mielimy maszynką wraz z warzywami i cebulą dwa razy. Do masy dodajemy jajka, i resztę przypraw, dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do prostokątnej formy (35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 50 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia.
Smacznego.
Komentarze