Pasztet wykwintny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wykwintny pasztet z trzech mięs, kaczki, kurczaka i królika. Pełen smaku, tradycyjny, lepszego nie próbowałam.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 kg mięsa z kaczki, kurczaka i królika wraz z podrobami
    3 cebule
    4 marchewki
    3 pietruszki
    seler
    6 ząbków czosnku
    5 liści laurowych
    5 kulek ziela angielskiego
    łyżeczka pieprzu ziarnistego
    3 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    4 łyżki przyprawy maggi w płynie
    łyżka majeranku
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz
    ​4 łyżki domowego smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Pasztet

Pasztet wykwintny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obsmażamy na smalcu, dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, solimy, następnie dusimy przez 1,5h na wolnym ogniu. Po godzinie duszenia dodajemy marchewki, pietruszki i pokrojony w cząstki seler. Miękkie mięso studzimy. W między czasie na smalcu szklimy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.
    Przestudzone mięso obieramy z kości, następnie mielimy maszynką wraz z warzywami i cebulą dwa razy. Do masy dodajemy jajka, i resztę przypraw, dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do prostokątnej formy (35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 50 minut.
    Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Królik Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować