Creme Brulee bez przypalania z borówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie mam (jeszcze) palnika cukierniczego ale mimo wszystko spróbowałam zrobić wariację tego deseru. Wyszedł wyśmienity efekt!

  • 60 min

Składniki:

  • porcja dla 4 osób:

    ok. 300 g borówek amerykańskich lub jagód

    8 żółtek

    4 zaokrąglone łyżki cukru pudru

    250 ml mleka

    ok. 4 łyżeczek brązowego cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Creme brulee

Creme brulee bez przypalania z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.
  • 2. Do garnka wlać mleko, wsypać cukier, wbić żółtka. Wszystko krótko zmiksować. Do większego garnka wlać ok. 5 cm wody, zagotować. Do garnka z gotującą się wodą wstawić mniejszy garnek z masą żółtkową (dno mniejszego garnka nie może dotykać wody). Cały czas miksować na małych obrotach aż do wytworzenia się gęstej, gładkiej masy.
  • 3. Zmrożone borówki wyłożyć do pucharków, wylać przygotowany, gorący krem. Zostawić do ostudzenia, schłodzić w lodówce. Prze podaniem posypać brązowym cukrem.

Porady

Zamiast borówek amerykańskich można użyć leśnych jagód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować