Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z czekoladowymi kulkami śniadaniowymi

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny przekładaniec z chrupiącymi pod zębami kulkami czekoladowymi. Przełożony dwoma kremami: wiśniowym i agrestowym. Wysokie i efektowne ciasto. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt ze śniadaniowymi kulkami czekoladowymi: (3x)
    3 jajka w temperaturze pokojowej
    3 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g mąki pszennej
    3/4 szkl. czekoladowych kulek śniadaniowych, np. Mlekołaki

    Krem agrestowy:
    500 g umytego i obranego z końcówek agrestu
    250 ml wody
    5 łyżek cukru
    2 budynie śmietankowe
    250 g miękkiego masła

    Krem wiśniowy:
    300 ml śmietany kremówki 36%,
    300 g wiśni
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki cukru
    3 łyżeczki żelatyny w proszku

    Dodatkowo:
    2 szkl. śniadaniowych kulek czekoladowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z czekoladowymi kulkami śniadaniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-279k4vg 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać z kulkami czekoladowymi. Wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Na blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w 180 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa biszkopty.
  • 2. Krem agrestowy: Agrest, cukier i 150 ml wody umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, aż agrest zmięknie. Następnie zmiksować mieszankę blenderem do gładkości. Budynie rozpuścić w w około 100 ml wody i dodać je do agrestu. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo agrestowy budyń i dobrze zmiksować. Krem wyłożyć na pierwszy biszkopt umieszczony w blaszce, w której był pieczony. Krem przykryć II biszkoptem. Schłodzić w lodówce.
  • 3. Krem wiśniowy: Wiśnie, cukier i sok z cytryny umieścić w garnku i zagotować. Następnie zmiksować blenderem na puree. Żelatynę dodać do gorącego puree z wiśni i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć do dekoracji przekładańca. Pod koniec ubijania dodać tężejące puree z wiśni i dobrze zmiksować. Gotowy krem wysmarować na drugim biszkopcie i przykryć ostatnim. Wierzch przekładańca wysmarować odłożoną wcześniej bitą śmietaną i udekorować kulkami czekoladowymi. Schłodzić do stężenia kremów. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować