Żytnie podpłomyki a'la ciasteczka

4.49 (197 ocen)

  • 30 min

Zdrowe, pyszne podpłomyki, dla dzieci mogą stanowić wspaniałe pożywne ciasteczka. Przepis wymyśliłam podczas eksperymentowania z mąką żytnią razową.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
    1 jajo
    szczypta soli
    olej lniany tłoczony na zimno
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Żytnie podpłomyki a'la ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy jajo, szczyptę soli i odrobinę ciepłej przegotowanej wody, zagniatamy elastyczne ciasto.
  • 2. Ciasto cienko wałkujemy. Szklanką wycinamy krążki.
  • 3. Krążki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię bez tłuszczu. Opiekamy podpłomyki, aż zrobią się jasne i będą mieć jasnobrązowe plamki.
  • 4. Podajemy z olejem lnianym do maczania.

Porady

Podpłomyki można także podawać z takimi dodatkami jak domowy twarożek czy na słodko z dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować