Podpłomyki to smaczna alternatywa do pizzy,rumiane ciasto udekorowane warzywami,apetycznie prezentuje się na talerzu.
Najlepiej smakują na ciepło,ale można serwować je także po ostygnięciu.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
na ciasto:
300 g maki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
1/4 zielonej,żółtej i czerwonej papryki
1 pomidor
1/2 czerwonej cebuli
100 g sera żółtego
keczup
1.Składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść.
Podzielić na cztery części,każdą rozwałkować na niewielki prostokątny placek.
Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 15 minut.
Wyjąć z pieca,przestudzić.
2.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach,cebulę pokroić w półplastry,pomidora i papryki w kostkę.
Każdy placek posmarować cienko keczupem,rozłożyć warzywa i posypać startym serem.
Ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.
Komentarze