Podpłomyki

4.49 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Podpłomyki to smaczna alternatywa do pizzy,rumiane ciasto udekorowane warzywami,apetycznie prezentuje się na talerzu.
Najlepiej smakują na ciepło,ale można serwować je także po ostygnięciu.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    300 g maki pszennej
    1 jajko
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    1/4 zielonej,żółtej i czerwonej papryki
    1 pomidor
    1/2 czerwonej cebuli
    100 g sera żółtego
    keczup
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Placek Przystawki Pizza Przekąski

Podpłomyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść.
    Podzielić na cztery części,każdą rozwałkować na niewielki prostokątny placek.
    Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 15 minut.
    Wyjąć z pieca,przestudzić.
  • 2. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach,cebulę pokroić w półplastry,pomidora i papryki w kostkę.
    Każdy placek posmarować cienko keczupem,rozłożyć warzywa i posypać startym serem.
    Ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować