Żurawinowe kopytka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Smaczna odmiana dla zwykłych kopytek. Szczególnie polecam dla dzieci.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    200 g żurawiny suszonej (najlepiej konserwowanej tylko cukrem)
    1 małe jajko
    serek twarogowy mielony 1 łyżka
    mąka pszenna (tyle co 1/4 ziemniaków)
    mąka amarantusowa 1 kopiata łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Żurawinowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotujemy ziemniaki 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy we wodzie.
  • ziemniaki przez praske 2. Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Studzimy.
  • zurawina 3. 120 gram żurawiny dusimy około 1-2 minut na małym ogniu z 1/3 szklanki wody, tak by żurawina była soczysta.
  • miksujemy 4. Miksujemy całość zurawiny z wodą na mus.

    Z pozostałych 80 g żurawiny przygotowujemy sosik - dusimy żurawinę z połową szklanki wody, aż powstanie lekko gęsty sos i tez miksujemy.
  • skladniki kopytek 5. Ziemniaki przekładamy do miski, uklepujemy, wyciągamy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną, wyrównujemy oraz dosypujemy łyzkę mąki amarantusowej. Wbijamy małe jajko, dodajemy serek twarogowy i wczesniej zmiksowany mus żurawinowy (ten ze 120 gram żurawiny).
  • ciasto kopytkowe 6. Wszystkie te składniki dokładnie wyrabiamy w misce ręką.
  • formujemy kopytka 7. Formujemy z ciasta wałeczki, a z nich kopytka.
  • 8. Gotujemy tylko do wypłynięcia we wrzątku. Podajemy polane sosikiem żurawinowym.

Porady

Ja kupuję żurawinę suszoną konserwowaną tylko cukrem. Staram się nie kupować tej konserwowanej innymi "substancjami". Jeżeli ktoś nie ma mąki amarantusowej, obejdzie sie bez niej. Ja lubię do kopytek dodać tej mąki dla urozmaicenia posiłku w walory odżywcze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Żurawina Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować