Trufle żurawinowe

  • wyświetlono: 193 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne kuleczki wypełnione po brzegi żurawiną.

Cukiereczek
  • 17 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

• 230g ciasta babkowego (przepis poniżej),
• 90g serka mascarpone,
• 10g zmielonej żurawiny liofilizowanej,
• 30g kandyzowanej suszonej żurawiny,
• DODATKOWO:
• 200g białej czekolady,
• 1 łyżeczka oleju kokosowego lub planty,

Sposób przygotowania przepisu:

Trufle żurawinowe

  • 1. Ciasto babkowe kruszymy bardzo drobno i odmierzamy potrzebną ilość. Kandyzowaną żurawinę bardzo drobno siekamy. Do ciasta babkowego dodajemy żurawinę liofilizowaną, żurawinę kandyzowaną i serek mascarpone i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
    Odrywamy kawałek ciasta (o masie około 25g) i formujemy kulki. Kulki układamy na tacce. Patyczki do cake pops wkładamy w każdą kulkę tak do ¾ głębokości kulki. Kuleczki z patyczkami odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby się odpowiednio schłodziły.
    Z tej proporcji uzyskamy 17 trufli o wadze 25g.
    Gdy ciasto się odpowiednio schłodzi to w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Do czekolady dodajemy oleju kokosowego lub planty i mieszamy do połączenia. Czekolada powinna nam swobodnie spływać z łyżki. Tak rozpuszczoną czekoladę przelewamy do szklanki. Kuleczki wyjmujemy z lodówki i zanurzamy w czekoladzie. Wyciągamy je i czekamy aż czekolada obcieknie. Gdy już czekolada spłynie to trufle układamy na papierze do pieczenia i dekorujemy cukrowymi ozdobami. Odkładamy je do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia.

    Trufle ozdobione są choinkami. Choinki te przygotowane są z lukru. Wystarczy przygotować gęsty lukier, zabarwić go na zielono i przełożyć do szprycy z końcówką do lukrowania. Szprycą sprawnym ruchem kreślimy choinkę i od razu posypujemy ją cukrowymi perełkami. Na czubku wykładamy gwiazdkę cukrową.

Porady

Ciasto waniliowe na cake pops możemy przygotować z następującego przepisu:
SKŁADNIKI:
• 2 jajka,
• 85g cukru,
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
• 85g masła,
• Szczypta soli,
• 160g mąki pszennej,
• ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 80ml mleka,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, termoobieg.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku, ucierając około 30 sekund po każdym dodaniu. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy mleko oraz mąkę w 3 turach. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do małej formy keksowej (9x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 40 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Z powyższego przepisu otrzymamy około 450g ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ŻurawinaczekoladaDesermascarponetrufle

Komentarze

Podobne przepisy

TRUFLE PAJĄKI NA HALLOWEEN | rita ccreative

Dodane przez: RITA creative

TRUFLE PAJĄKI NA HALLOWEEN

Łatwy przepis na czekoladowe trufle...

Trufle

Dodane przez: KORAL

Trufle z płatkami drożdżowymi

Przepis przygotowany przez Spółdzielnię...

Szneki z budyniem żurawinowym

Dodane przez: mysza75

Szneki z budyniem żurawinowym

Chrupiące do domowe drożdżówki...

Trufelki

Dodane przez: Karolina88

Trufle Piernikowe

Bardzo smaczne i aromatyczne

Ciasteczka w czekoladzie z truflami z masą orzechową

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasteczka w czekoladzie z truflami z masą...

Tym ciasteczkom nie sposób się...

Trufle z białej czekolady

Dodane przez: kuchareczka93

Trufle z białej czekolady

Coś dla miłośników białej czekolady......

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE