Zupka kluseczki lane

5 (173 ocen)

Ta zupka to smak mojego dzieciństwa.

Składniki:

  • 4 średnie cebule
    4 duże marchwie
    2 duże pietruszki
    1 średni seler
    1 por
    1 porcja rosołowa
    10 ziaren zielonego pieprzu
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    sól,pieprz
    natka pietruszki


    Kluski:
    2 żółtka
    6-8 łyżek mąki
    odrobina wody
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Kluski Dania główne

Zupka kluseczki lane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę przypalamy nad palnikiem. Marchew , pietruszkę i selera przekrawamy na pół.
  • 2. Do garnka wkładamy warzywa, opaloną cebulę, porcję rosołową, ziele , liście laurowe i grzyby. Zalewamy 4 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu 2,5 h. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Kluski :
    żółtka mieszamy z mąką dodajemy wodę. Ciasto ma być gęste ale odrobinę lejące.
  • 4. Kluski porcjami wlewamy do gotującego sie rosołu.natkę pietruszki posiekać dodac do rosołu Gotujemy jeszcze ok.5 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować