Zupa ziemniaczana z białymi szparagami i jajkiem na miękko

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna delikatna zupa z dodatkiem kawałków białych szparagów. Dla wykończenia jajko na miękko podane z prażona cebulką . Zupka smaczna dla całej rodziny prezentuje się i smakuje .

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

    1garść włoszczyzny julienka - paski

    ok 12 szt białych szparagów

    2 zabki czosnku

    sól

    1 szklanka śmietany 30 %

    4 jajka

    2 łyżki prażonej cebuli

    1 łyżka masła

    1/2 szklanki białego wina wytrawnego

    2 szklanki bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczana z białymi szparagami i jajkiem na miękko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni podsmażamy na maśle kostki ziemniaków. Dodajemy wyciśnięty czosnek , mieszamy. Podsmażamy chwilę. Zalewamy winem ok 1/2 szklanki . Redukujemy alkohol. Zalewamy bulionem . Chwilę gotujemy i przekładamy wszystko do garnka. Dodajemy włoszczyznę , pokrojoną drobno. Po ok 10 min gotowania dodajemy pokrojone w 2 cm kawałki szparagi
  • 2. . Dolewamy ok 3 szklanki wody. solimy do smaku. Gotujemy 10 min. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Jajka gotujemy na miękko serwujemy z zupa posypane prażona cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować