Smaczna delikatna zupa z dodatkiem kawałków białych szparagów. Dla wykończenia jajko na miękko podane z prażona cebulką . Zupka smaczna dla całej rodziny prezentuje się i smakuje .
Zupa ziemniaczana z białymi szparagami i jajkiem na miękko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni podsmażamy na maśle kostki ziemniaków. Dodajemy wyciśnięty czosnek , mieszamy. Podsmażamy chwilę. Zalewamy winem ok 1/2 szklanki . Redukujemy alkohol. Zalewamy bulionem . Chwilę gotujemy i przekładamy wszystko do garnka. Dodajemy włoszczyznę , pokrojoną drobno. Po ok 10 min gotowania dodajemy pokrojone w 2 cm kawałki szparagi
2.. Dolewamy ok 3 szklanki wody. solimy do smaku. Gotujemy 10 min. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Jajka gotujemy na miękko serwujemy z zupa posypane prażona cebulką.
Komentarze