Zupa-krem brokułowa z białymi szparagami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Krem brokułowy często gotuję, bo nie tylko jest pyszny, ale też zdrowy. Bardzo lubimy. Przyszło mi do głowy, żeby urozmaicić smak szparagami, a w domu miałam akurat białe. Brokuły oczywiście dominują smakiem, bo są bardziej aromatyczne, ale dzięki szparagom krem stał się delikatniejszy w smaku.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 brokuł
    1 pęczek białych szparagów
    1 łyżeczka majeranku
    kilka listków świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
    sól i świeżo mielony pieprz do smaku
    śmietana 30% do polania na talerzach lub dodania do zupy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa-krem brokułowa z białymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy i obieramy zaczynając tuż pod główką aż do spodu,. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby przykryła je o 1cm nad poziom. Gotujemy do miękkości, wtedy dodajemy brokuł podzielony na różyczki, gotujemy razem około 5 minut, doprawiamy i miksujemy na gładki krem.

Porady

Podawałam z odrobiną śmietany 30%, ale można ją też dodać bezpośrednio do zupy lub pominąć całkowicie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Brokuły Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować