Kompot ze śliwek

4.5 (154 ocen)

Najlepsze są własne przetwory, taki kompocik często otwieramy w sezonie zimowym do niedzielnego obiadu.

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek
    42 łyżki cukru
    4,2l wody
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kompot

Kompot ze śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwki 1. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę.
  • śliwki w słoikach 2. Śliwki wkładać do 3/4 wysokości słoika.
  • woda z cukrem 3. Wodę zagotować z cukrem. Gorącym roztworem zalewać śliwki, zakręcić.
  • Pasteryzacja 4. Pasteryzować ok 10 min.

Porady

Na 1 słoik 1l - 6 łyżek cukru Na 1 słoik 1l - 600 ml wody Z podanych składników wychodzi 7 kompotów 1l.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować