Zupa z cukini z czerwoną fasolą

4.5 (156 ocen)

  • 30 min

Dla lubiących wyrazisty i lekko pikantny smak

  • 30 min

Składniki:

  • - puszka czerwonej fasoli
    - pół czerwonej lub żółtej papryki
    - 250 g startej cukini
    - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 2 łyżki oliwy (np. z oliwek)
    - 750 ml bulionu (może być z kostki)
    - 1 cebula

    Przyprawy:
    - 1/2 łyżeczki chilli
    - sól
    - pieprz czarny i pieprz Cayenne
    - według uznania - czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z cukini z czerwoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dusimy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę.
    2. Wykładamy fasolkę z puszki na sitko, płuczemy i odcedzamy.
    3. Do cebuli na patelni dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę, fasolkę oraz przyprawy. Chwilę dusimy.
    4. W garnku gotujemy bulion, dodajemy do niego zawartość patelni.
    5. Do zupy wrzucamy startą cukinię (ze skórką).
    6. Wszystko krótko gotujemy.

Porady

Podajemy z łyżką śmietany, koperkiem lub natką pietruszki. Można do gotującej zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki - według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Cukinia Fasola czerwona

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować