- puszka czerwonej fasoli
- pół czerwonej lub żółtej papryki
- 250 g startej cukini
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy (np. z oliwek)
- 750 ml bulionu (może być z kostki)
- 1 cebula
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól
- pieprz czarny i pieprz Cayenne
- według uznania - czosnek
Zupa z cukini z czerwoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Dusimy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Wykładamy fasolkę z puszki na sitko, płuczemy i odcedzamy.
3. Do cebuli na patelni dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę, fasolkę oraz przyprawy. Chwilę dusimy.
4. W garnku gotujemy bulion, dodajemy do niego zawartość patelni.
5. Do zupy wrzucamy startą cukinię (ze skórką).
6. Wszystko krótko gotujemy.
Porady
Podajemy z łyżką śmietany, koperkiem lub natką pietruszki. Można do gotującej zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki - według uznania.
Komentarze