Pikantna zupa z czerwoną fasolą

0 (0 ocen)

W takie chłodne i wilgotne dni mamy ochotę na rozgrzewające i sycące zupy. Ta z czerwoną fasolą będzie w sam raz na tą porę roku, nie dość że jest bardzo smaczna to i sycąca. Kilka lat temu będąc na wyjeździe jadłam taką zupę więc postanowiłam ugotować podobną.

Składniki:

  • 200 gram wędzonych żeberek
    150 gram wędzonego boczku
    1 puszka czerwonej fasoli
    0,5 szklanki przecieru pomidorowego
    1 cebula
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    Kawałek pora
    5 ziemniaków
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    5 ziaren pieprzu
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki pszennej
    Sól, pieprz
    Papryka ostra
    Majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Pikantna zupa z czerwoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, zalewamy 3-4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa. Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzej patelni, obrana cebule kroimy w drobna kostkę, dodajemy do boczku, smażmy do momentu aż będzie szklista. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobna kostkę, pora kroimy w pół plastry, podsmażamy na roztopionym maśle. Dodajemy do zupy razem z boczkiem i cebula. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy odsączoną fasolę, zagotowujemy. Zupę zagęszczamy mąka rozrobioną w wodzie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryka ostrą oraz majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować